Saturday, July 12, 2008

Bread Rolls

Memang lembut sangat-sangat! Rugi x cuba tau!!
Bekal untuk Najwa - 8 ketul saiz sederhana besar
(dia call semalam, kata sedap sgt dan wat bekfes pagi2 sebelum pergi kuliah)


Sebenarnya hari ni Ummi ke Uitm Segamat jam 8.00 pagi untuk menghantar dokumen dan barangan untuk my dotter Najwa. Jam 10.15 pg kitaorang dah sampai. Sampai je, Najwa terus peluk Ummi, hubby n Aiman...rindu sangat katanya...maklum dari lahir, x pernah berpisah lama camni..x penah duk hostel anak-anak Ummi ni..tawaran ke SBP (Sek Berasrama Penuh) dulu semua diaorang tolak. Katanya nak duk dengan mak abah puas-puas...last2 kena duk jauh jugak..Najwa kata rindu nak makan roti Ummi buat, so Ummi pun surf la dapur2 seantero dunia...hehe..terjumpa kat rumah Mamafami...resepi asal amik rumah Jun. Ummi ada tambah sikit bahan. Anyway, thanx to both of u...Sorry lambat posting nih!

Bahan:-
500 gm tepung roti
100 gm tepung serbaguna/tepung gandum
11 gm yis segera
125 gm gula halus
15 gm susu tepung
1 sudu besar bread softner (*ni ummi tambah)
3 biji kuning telor
250 ml susu segar suam
1/2 sudu teh garam
75 gm margerine (*i used butter)
Cara Membuat:-
Satukan semua tepung, yis, gula, garam dan kuning telor. Adunkan biar sebati dan tuangkan susu segar sedikit demi sedikit dan terus uli hingga dapat doh yang lembut dan melekit sedikit. Masukkan butter dan uli lagi hingga lembut dan licin. (*tambah air jika perlu). Bulatkan doh dan letak dalam bekas yang telah ditabur dengan sedikit tepung. Tutup dengan clip plastic. Biarkan doh naik 2x ganda. Kemudian tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Buat bulat2 kecil. Leperkan dan letak filling kegemaran (*ummi letak garlic with butter spread), atur dalam loyang yang telah digris dengan butter dan tabur tepung. Buat sampai habis dan tutup dengan cling plastik. Biarkan naik lebihkurang 20 minit. Bakar pada suhu 180C selama 25 - 30 minit (oven Ummi 20 minit je). Setelah roti masak, keluarkan dan terus sapu permukaan roti dengan butter supaya roti menjadi lembut dan berkilat.

No comments: